Després de 10 mesos com a freelance a temps complet al món de l’audiovisual, avui inicio el meu blog! És una idea que porta rondant al meu cap molts mesos, però la combinació de pics de feina i el ritme de vida que t’impedeix parar 10 minuts ho han anat endarrerint.
Avui he vingut a parlar del meu llibre del flux de treball a la postproducció que segueixo quan m’encarreguen un aftermovie (la paraula moderna per dir reportatge de vídeo) d’un esdeveniment.
Importació, revisió i selecció de vídeos
Abans de res és important copiar els clips des de la targeta SD al disc dur on editaré més tard (en el meu cas un SSD), i d’aquí a un altre on guardo còpies de seguretat (un HDD). És ara i no abans que ja podria formatejar la targeta SD, però normalment espero al següent projecte per buidar-la: mai se sap quantes coses poden trencar-se!
Organitzo la carpeta de projecte amb subcarpetes (clips, música, sound FX, logos i Exportacions) amb el programa Post Haste que et permet crear plantilles per tipus de projecte.
Ara sí, importo el material al programa d’edició, en el meu cas DaVinci Resolve, del qual en parlaré un altre dia, i començo a mirar tots els vídeos.
Com ja conec la meva forma de gravar i normalment no fa moltes hores que ho vaig fer, m’és prou fàcil seleccionar els trams útils del vídeo (quan edito per una altra persona ja és un altre tema), normalment d’una duració mitjana de 30 segons són vàlids menys de 10 (la resta està desenfocat, mogut o no té res interessant).
Cerca de música
Ojo! Abans de muntar sempre busco la cançó que utilitzaré. Potser altres persones no ho fan així, però pel tipus de vídeo que faig (dinàmics i enèrgics) necessito adaptar el ritme d’edició a la música.
La música per video és tot un món que mereix un article sencer (o més), per ara em quedaré amb que utilitzo Epidemic Sound perquè dona pocs problemes amb Youtube i té cançons de gran qualitat.
Muntatge
Ara sí, comença la part creativa.
Quasi sempre estructuro les parts del vídeo segons la cançó i segueixo un ordre cronològic. Començo a importar els trams prèviament seleccionats a la línia de temps a mà alçada, i els distribueixo, retallo i ordeno amb criteris de ritme, connexió (entre planos) i estètica.
Sempre procuro que hi hagi moviment de càmera als talls seleccionats, no m’agraden els plans fixos, i quan no són prou dinàmics provo d’afegir una rampa de velocitat (combinació de càmera lenta i ràpida per fer un canvi de plano més èpic).
Quan és un vídeo per un client amb el que no he treballat mai, normalment en acabar aquesta part faig una exportació en baixa qualitat perquè pugui veure el muntatge i faci esmenes. D’aquesta forma no hauré editat so i color en va. És només quan em donen l’ok que seguiré amb les següents fases.
Mescla i edició de so
Un cop considero tancat el muntatge (això és important perquè sinó cada modificació de la imatge comporta una altra al so) toca editar l’audio.
La dedicació en aquesta part depèn del tipus de vídeo; però de forma general aprofito el so de càmera amb un volum baix, i agrego efectes de so per accentuar elements importants.
Per exemple: en l’últim aftermovie que he fet (Cursa Ciclista del Llobregat) la càmera no va captar el so de les bicicletes perquè anàvem a molta velocitat i el vent ho tapava tot, pel que vaig aprofitar els pocs moments d’alguns clips on si que es sentia, i vaig enregistrar diferents sons de la meva bicicleta a posteriori.
La forma senzilla i ràpida seria mutejar el so i deixar la música, però això li treu realisme i molts cops fa desconnectar l’espectador del que veu.
Corecció de color
Es divideix en dues grans parts: la tècnica i la creativa.
La part tècnica busca adequar el color a la realitat: aplicant LUTs (“plantilla” de paràmetres que adapten el color que ha captat la càmera al que volem que l’espectador vegi), fent el balanç de blancs i regulant l’exposició. L’objectiu final és igualar la llum i el color de tots els plans que tinguin relació (una mateixa localització o moment del dia).
La part creativa és la que dona el toc personal al vídeo. En aquesta part jugo amb la saturació, el contrast, màscares i filtres (així molt resumit).
I finalment aniria l’estabilització, que va en aquest apartat perquè Resolve ho té implementat aquí, però a Premiere per exemple és un efecte que s’aplica durant l’edició.
Logos, títols i exportació
I per tancar detalls, quedaria afegir els logos de patrocinadors, organitzadors i col·laboradors, que alguns cops es situen a l’inici i la majoria al final.
Perquè li dedico un apartat? Perquè aquí es combina la feina d’editor i dissenyador, ja que toca adaptar els logos per tenir la màxima qualitat, i col·locar-los de forma correcta i agradable al vídeo.
I per suposat escollir on va el títol, perquè no sempre va a l’inici, sinó que dependrà de la cançó i les imatges quin lloc és l’adequat per no trencar el ritme.
I ja en l’última fase: exportar el vídeo en el format adequat i amb el tamany idoni per la seva distribució.